"Ђенерал" је дугометражни играни филм у продукцији "Погледа" из Крагујевца. Копродуцент је "Степски соко" из Чајетине. Тема филма су преломни догађаји из 1943. године. Од краја августа, Дражин штаб налазио се на Златибору. У првом кадру филма, на Златибор се спушта нова британска војна мисија и догађаји се драматично убрзавају.

Сценарио је написан према документима из Војног архива у Београду, Бундес архива у Фрајбургу и Националног архива у Вашингтону. Главни јунаци - историјске личности - изговарају речи записане у тим документима.

Филм је независтан и финансира се из средстава "Погледа", "Степског сокола", као и од донација.

Планиран је као ратни спектакл, па је због недостатка средстава снимање подељено на две године, а укупан рад на четири године.

Позивамо љубитеље документоване историје да уплатом претплате или донацијом, помогну овај филм, који је до сада највећи пројект о ђенералу Дражи Михаиловићу и његовој војсци.

Улогу ђенерала Драже тумачи Никола Ракочевић. Улоге официра Врховне команде играју Владимир Јоцовић (Лалатовић), Милош Крстовић (Балетић), Петар Лукић (Марковић) и Миломир Ракић (Остојић). Чланове британске војне мисије тумаче: Стеван Мрђеновић (Армстронг), Лука Миљковић (Бејли), Никола Васиљевић (Хадсон), Никола Поповић (Џек) и Давид Пилиповић (наредник Џонсон).

Сценариста и режисер филма је Милослав Самарџић. Асистент режисера је Милић Јовановић а помоћник Милош Дашић. Директор фотографије је Бојан Крстић, сниматељ Алимпије Алимпић, шеф расвете Горан Галовић, главни тонац Лазар Живанац. сценографи су Саша и Страхиња Ђорђевић, главна шминкерка Марија Курћубић, главни костимограф Гоца Јагличић …

Продуцент филма су "Погледи", а копродуцент је ”Степски соко” из Чајетине, који је уједно задужен за оружје, ратну опрему и специјалне ефекте.

У септембру 2023. завршено је снимање првих 94 минута филма "Ђенерал". Постпродукција тих 94 минута је у току. Наставак снимања је септембра 2024. Потом следи наставак постпродукције (монтажа, специјали ефекти, колор корекција, дизајн звука, компоновање музике…) План је да се филм нађе у биоскопима октобра 2025.

Помозите снимање филма!

Scroll to top