Гледајте наредна три дана за 5 EUR, или, одаберите модел претплате на три месеца 20 EUR, шесет месеци 35 EUR или годину дана 50 EUR и гледајте све доступне и новододате филмове и серије када желите!


Мисија "Халијард", документарни филм о данас најпознатијој акцији спашавања оборених авијатичара иза непријатељских линија. Мисија је пола века држана у тајности, да би тек после 2000-те године шира јавност чула за њу. Тада се десило оно што је раније било незамисливо: У село Прањане код Чачка, једног дана у септембру сваке године одлазе представници Републике Србије и америчке амбасаде у Београду, да одају почаст хјеројима Мисије "Халијард".

Филмска прича је настала на бази оригиналних докумената. Проткана је изјавама спасилаца и спашених, као и снимцима са места догађаја, у селима у којима мештани и данас чувају предмете - делове авиона или падобрана.

Филм прати и послератни развој догађаја. Захвални авијатичари доживотно су испуњавали свој завет из 1944. године. Због њиховој упорности, у Вашингтону је први пут у историји основан српски лоби. При томе, није основан на иницијативу Србије, ни потомака српских исељеника, већ америчких политичара, надахнутих биографијама хероја Мисије "Халијард".

У овом документарцу први пут се објављује филм из Другог светског рата, настао у Србији, који је дигитализован у фул ХД резолуцији. На том филму, откупљеном у Југословенској кинотеци у Београду, виде се спашени амерички авијатичари у Бољевцу, као и четници Тимочког корпуса. Такође се објављују и филмови које су, у Прањанима и околини, снимили амерички војни сниматељи.

Филм је добио прву награду на међународном фестивалу документарних филмова ''Златна Буклија'' 2022.
Трајање: 62:21
Година производње: 2022.
Сценарио и режија: Милослав Самарџић

Scroll to top