Приче из музеја серија

Девет ексклузивних получасовних епизода инспирисаних предметима из збирке Народног музеја у Крагујевцу. Камера нас води до места на којима су предмети нађени и уз кључне изјаве кустоса сазнајемо шири контекст. Серија уобичајена на светским ТВ станицама - али серија какве још није било у Србији.

Епизода 1: ПРАИСТОРИЈА

Лепенски вир – место на коме је изграђена прва скулптура у историји света; Винча – место где се налазио први град у Европи. Винчанска насеља у околини Крагујевца, Дивостинска венера и други сачувани предмети. Да ли су Винчанци били Срби?

Епизода 2: СРЕДЊИ ВЕК

Прве српске државе и њихово ширење на територију Шумадије. Једина Донжон кула сачувана у Шумадији. Шта се све производило у насељима испод Рудника? Споменик деспоту Стефану из 1427. године. Српска деспотовина у Срему – последња српска средњевековна држава. Ексклузивна мапа Деспотовине у Срему.

Епизода 3: КАРАЂОРЂЕ

Камера прати кључна места везана за Карађорђа и Први српски устанак. Оригинални предмети из Манастира Вољавча и соба у којој је Карађорђе спавао. Веза средњевековне и Карађорђеве Србије. Како данас изгледа Карађорђева пушка, из које никада није промашио?

ЕПИЗОДА 4: КНЕЗ МИЛОШ

Где се чува крст пред којим су заклети устаници у Такову, на Сретење 1815? Где су остаци таковског храста под којим је дигнут Други српски устанак? Како је изгледао комплекс Милошевог двора у Крагујевцу? Најстарија брава и најстарији кључ у Крагујевцу - и данас функционишу као и 1818. године.

Епизода 5: КНЕЗ МИХАИЛО

Прича о једном од најпопчуларнијих владара у историји Србије. Где је направио прву зграду српске скупштине? Како је хтео да спроведе ''Начертаније'' Илије Гарашанина? Зашто је убијен кнез Михаило?

Епизода 6: ГРАЂАНИ 19. ВЕКА

Како се у Србији стварала грађанска класа? Која је била прва урбанизована улица? Оригинални предмети из једне грађанске куће, обичаји, начин живота... Када је у Србији уведено пбавезно и бесплатно основно образовање?

ЕПИЗОДА 7: КНЕЗ АЛАКЕСАНАДР КАРАЂОРЂЕВИЋ

Кнез Александар, син вожда Карађорђа, је у историографији, у уметности, и уопште у нашем друштву, најзапостављенији владар новије српске историје. Њему је подигнут само један споменик (у Горњем Милановцу, који је основао), о њему се не пишу књиге ни новински фељтони, нема ни документарних ни играних
филмова. Зашто је то тако и да ли је он то заслужио?

ЕПИЗОДА 8: ПРВА ФАБРИКА НА БАЛКАНУ

Основана је у Крагујевцу, 1853. године, као тополивница. Ускоро је добила и више линија цивилног производног програма. Први цивилни производ српске индустрије били су ексери. Овде су п0рављена црквена и школска звона, пегле на пару, плугови, поштанске кочије... Фабрика је освајала награде на сајмовима, допринела је развоју Србије и смањењу зависности од увоза.

ЕПИЗОДА 9: ШУМАДИЈСКА ДИВИЗИЈА

Ратни пут највеће и најдуговечније јединице са простора централне Србије. Прича о дивизији је повод да се прикажу најстарији филски снимци Крагујевца, који се чувају у Југословенској кинотеци. То су снимци откривања Споменика палим Шумадинцима и Споменика краљу Александру, изливеном од топова из претходних ратова (срушен 1944/45). У овој епизоди први пут да се приказују филмски снимци старог Крагујевца (1920-те и 1930-те године).

Scroll to top