Војвода Јевђевић документарни филм

Гледајте наредна три дана за 5 EUR, или, одаберите модел претплате на три месеца 20 EUR, шесет месеци 35 EUR или годину дана 50 EUR и гледајте све доступне и новододате филмове и серије када желите!


Војвода Доброслав Јевђевић, био је цимер Гаврила Принципа, током њиховог школовања у Београду. Као члан Младе Босне, осуђен је због Сарајевског атентата. Као повратник из аустроугарског ропства, учествује у ослобођењу Новог Сада, 1918. године.

Покреће први часопис за културу у новој Краљевини, "Дан". Објављује прво прозно дело Иве Андрића, "Пут Алије Ђерзелеза". У часопису "Дан" Иво Андрић је био сарадник, а Милош Црњански један од уредника. Основао је први америкен бар на Балкану. Први се аутом попео на врх Фрушке Горе. Говорио је четири језика. Са немачког је превео "Пропаст Запада" Освалда Шпенглера - једну од најутицајнијих књига тога доба.

Као један од најбогатијих Новосађана, био је највећи донатор обнове Видовданског насеља, страдалог у поплави. Био је народни посланик у парламенту Краљевине Југославије.

У пучу 27. марта 1941, постаје члан владиног политичког и обавештјаног штаба. Током лета 1941, као политичар Краљевине, ангажује се на коришћењу Италијана за заштиту Срба од геноцида у НДХ. Током 1942, постаје четнички војвода, под командом генерала Драже Мигхаиловића.

Током 1943, у једном моменту преузима команду у Бици на Неретви, против партизана. У филму "Битка на Неретви", њега је играо Орсон Велс, а његова фамилија написала је отворено писмо глумцу, због ућешћа у делу које је заправо пропаганда. За разлику од филмске верзије, на Неретви није пугинуо, већ је победио.

На крају рата је емигрирао и постао један од вођа српске политичке емиграције.

Доброслав Јевђевић био је једна од најпознатијих личности Краљевине Југославије. Међутим, у социјалистичкој Југославији био је само један од безброј "народних непријатеља", бачених у заборав. Од свих, само је Милош Црњански јавно говорио о његовим предратним заслугама.

Овај документарни филм заснован је на оригиналним документима и на сведочењима Јевђевићех сабораца, снимљених у емиграцији. Камера прати кључна места догађаја, од Јевђевићеве родне Праче, преко Београда, до Новог Сада.

Сценарио и режија: Милослав Самарџић.
Трајање: 70 минута.
Језик: Српски
Продукција: "Погледи", 2023.

Scroll to top