Фестивал „Златна буклија“ у Великој Плани: Прва награда за „Средњи век“

На 15-том по реду фестивалу документарног филма “Златна буклија“ у Валикој Плани, прву награду “Златна буклија“ добио је Милослав Самарџић, за филм “Средњи век“. Овај филм је пријављен на фестивал као једна од епизода документарне ТВ серије “Приче из музеја“. Жири је оценио да филм “представља сложени и сликовит приказ збивања у свакодневном животу средњевековне Србије“.

Признања су уручена 2. октобра 2020, у биоскопу у Великој Плани, у коме је, за разлику од претходних година, било попуњено свако треће место (ради држања прописане дистанце, због коронавируса).

На фестивал је било пријављено 280 филмова, од којих је награђено 20, у различитим категоријама. Гран при „Златна буклија“ за најбољи страни филм добила је Биљана Марић из Бања Луке, за филм “Нема хероја без маске“. Овај филм, у продукцији Радио-телевизија Републике Српске, говори о епидемији коронавируса. Гран при за област етнологије добио је филм “Етос врањанске песме“ Радице Смиљковић, из РТС-а.

Највише награда добили су аутори РТС-а, Прве ТВ и Застава филма.

Председник жирија је Никола Лоренцин.

Прошле године, на истом фестивалу, Милослав Самарџић је добио награду за сценарио за документарни филм “Генерал Дража Михаиловић“.

Scroll to top