“Краљевина Југославијa у другом свестком рату“ у биоскопу Кинотеке у Београду

Шест епизода ТВ серије “Краљевина Југославија у Другом светском рату“, приказано је 21. фебруара 2019. године у биоскопу Југословенске кинотеке у Косовској 11 у Београду. Истовремено, у часопису “Кинотека“, једином часопису у Србији специјализованом за филм, у фебруарском броју, нашој ТВ серији посвећене су три странице. Божидар Марјановић, уредник документарних страница “Кинотеке“, поред осталог пише: “Чак и у периоду слома комунистичке идеологије, непосредно пред распад СФРЈ, припадници нове српске елите (коју чине највећим делом `деца комунизма`) иако пропагирају либералне западне вредности, по питању четничког покрета остају на старим идеолошким матрицама. Један од првих који је настојао да и друга страна представи своје виђење ослободилачког и грађанског рата у Југославији био је Милослав Самарџић, тада уредник Погледа, листа студената Крагујевачког универзитета. Све је почело новембарским издањем 1989 године“.

Сем у “Кинотеци“, емитовање шест епизода серије најављено је и у “Вечерњим новостима“, у издању од 20. фебруара.
Пројекција је наишла на добар пријем код публике. Најчешћи коментари/питања били су: “Када ће ово ући у школске уџбенике?“

Получасовна пауза искоришћена је за пробу документарног филма “Генерал Дража Михаиловић“ у филмском формату (тзв. Ди-Си-Пи формат, који укључује сараунд звук 5.1), на филмском платну ширине 12 метара, са звуком на шест звучника. Проба је била успешна.

Такође, екипа “Погледа“ је овом приликом преузела делове документарног филма “Београд – престоница Краљевине Југославије“ из 1933, који је Кинотека недавно рестаурисала и дигитализовала. “Погледи“ су откупили права за приказивање делова овог филма у свом текућем пројекту, документарном филму “Заиста отписани“.

Надамо се да ће у истом биоскопу најесен бити приказани и “Генерал Дража Михаиловић“ и “Заиста отписани“, у Ди-Си-Пи формату.

Scroll to top