Гледајте наредна три дана за 5 EUR, или, одаберите модел претплате на три месеца 20 EUR, шесет месеци 35 EUR или годину дана 50 EUR и гледајте све доступне и новододате филмове и серије када желите!


Филм о највећој илегали у окупираној Европи 1941-1945.

Београдски илегалци - под командом генерала Драже Михаиловића - били су организовани у 17 бригада, са 250 официра на челу. Средином 1943. они су под својом командом имали тачно 5.119 људи, од којих 3.500 под оружјем, макар са пиштољем. Ових 3.500 наоружаних илегалаца, са 80 возила и четири радио стнице, били су сигурни за акцију у прва 24 часа.

Први командант илегалаца био је потпуковник Жарко Тодоровић, син генерала са Солунског фронта, Петра Тодоровића. Пре рата, завршио је све војне школе у Југославији и Високу ртану школу у Француској. Говорио је пет језика. Био је један од најбољих обавештјаних официра Краљевине, са службом у Главном генералштабу.

Шифровано име потпуковника Тодоровића било је "Валтер". Операција “Валтер“ била је највећа операција коју је извео Гестапо на Балкану. Тодоровић је заробљен, али је побегао, па је поново заробљен. Крај рата дочекао је о конецентрационом логору Маутхаузен. После рата био је пуковник француске Легије странаца.

Међу београдске илегалце, Гестапо је убацио лажног Валтера. То је послужило као главни ток радње једног од најпознатијих филмова Титове Југославије: "Валтер брани Сарајево". Тодоровићеви подвизи “позајмљени“ су Сарајеву, а сви скупа су приписани комунистима.

Најпопуларнија ТВ серија Титове Југославије била је "Отписани". Радња се дешава у окупираном Београду, а догађаји су или измишљени, или преузети од Валтера и његових сабораца.

У филму “Заиста отписани“, прича је реконструисана на основу оригиналних, пре свега немачких, докумената. Говоре учесници догађаја и њихови рођаци, као и историчари.

Србија, 2019.
Трајање: 69:30

Сценарио и режија: Милослав Самарџић

Scroll to top